2012-09-10

Kan man bli vig när man är vuxen?

En 34-årig läsare, som dansar balett, berättar att hon känner sej "gammal och ovig" och undrar om hon någonsin kan "komma ikapp" de yngre baletteleverna när det gäller vighet och teknik. Jag skulle svara: Teknik - ja. Vighet - nej, förmodligen inte.

Min erfarenhet är att den tekniska utvecklingen faktiskt ofta går snabbare för vuxna elever, eftersom de ofta är mer intresserade och noggranna än barn och tonåringar. I många fall har de också en bättre kroppskännedom. Däremot brukar det ta längre tid att lära in steg- och rörelsesekvenser för elever över 25, vilket kan göra att de känner sej stressade, när de tränar i ungdomsgrupper. När det gäller rörlighet/vighet tar det också betydligt längre tid att träna upp i vuxen ålder. Lättast är det före puberteten. Efter 30 stelnar kroppen avsevärt. Även ryggraden ändrar karaktär i 30-40-årsålder och blir stelare, eftersom de gummiaktiga diskarna mellan kotorna blir hårdare och sprödare än tidigare i livet. Börjar man träna sin rörlighet först i vuxen ålder är det möjligt att man aldrig "kommer ikapp" de yngre dansarna, vars kroppar är mjukare av naturen, men man kan ändå förbättra sin rörlighet avsevärt jämfört med om man inte skulle dansa. Jag rekommenderar inte att man pushar sej själv för mycket i rörlighetsträningen, utan att man tar det lugnt och långsamt och accepterar att kroppen är äldre och lite stelare. Det är ju helt i sin ordning.

Läs också:
Spagat på äldre dar
Dansa dej vig

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för intressant svar! Bra förstå mer om sina förutsättningar. Det kanske är viktigare än någonsin att inte jämföra med någon annan än sig själv som vuxen nybörjare.

Emelie sa...

Ja, det håller jag med om! När jag slutade jämföra mej med andra och för första gången fick tillräckligt med mod att acceptera mej själv som jag var utvecklades jag plötsligt jättemycket - trots att jag har dansat hela livet. Frustration håller oss tillbaka väldigt mycket, tror jag.

Anonym sa...

Jag har dansat i tre perioder och som du säger är jag bättre teckniskt än när jag var barn och tonåring,spagat kan jag i bland,splitten nästan har dock kunnat det förr.Och då kan jag tala om att jag hade aldrig någonsin kommit i närhet av träning före tioårsåldern.Sedan har jag vänner som tränar Poledance,som blivit jätteviga i trettioårsåldern.Till sist,min mamma lärde sig spagat som 40åring.

Emelie sa...

Vilken peppande kommentar! Det finns alltså massor av exempel på folk som blivit viga i vuxen ålder. :)

Catarina sa...

Intressant ämne. Jag försöker hela tiden bli vigare men inte direkt genom dans. Är 22 så jag har fortfarande lite tid innan jag är 30. Får öka mängden träning i att bli vigare! :)

Emelie sa...

Hej Catarina! Välkommen hit! Lycka till med träningen! Kom ihåg att dynamisk rörlighetsträning och massage är mer effektivt än stretching för oss, som är lite äldre.

Anonym sa...

Hur menar du att det är helt i sin ordning? Det må vara naturligt, men att kroppen blir stelare så att man inte kan göra allt man vill är väl inte bra?

Jag var just hos min sjukgymnast och fick veta att jag är för gammal (34) för att kunna bli smidig i benen - smidigaRE kan jag förstås bli, men kanske inte så mycket. OK att man inte kan göra något åt det, men jag vägrar tycka att det är positivt.

Emelie sa...

Jag menar att naturen är i sin ordning. Det är onödigt att ha en åsikt om det, eftersom det inte går att göra någonting åt. Frustration skapar spänningar, som gör det svårare att bli rörlig. Min rekommendation är att acceptera den kropp du är och ta hand om den. Träna rörlighet för att det är härligt! Ät god och nyttig mat. Vila och slappna av. Då kommer du kunna utveckla din rörlighet och dans även efter 34.