FAQ

Hur stretchar man utsida lår?
Man kan inte stretcha utsida lår, dels för att knäet inte går att röra i den riktning som skulle vara nödvändig och dels för att det inte direkt finns någon muskel att stretcha på utsidan. Istället kan man massera ITB, stretcha gluteus maximus och göra muscle release på TFL. Jag har gett en mer utförlig beskrivning i det här inlägget.

När är det för sent att börja dansa?
Det är aldrig för sent! Alla människor oavsett ålder, storlek, kön eller funktionshinder kan dansa. Att dansa är att uttrycka sej med kroppen, så enda kriteriet är att du har en kropp. En del tycker att det känns jobbigt eller tråkigt att gå i en grupp, där alla andra är mycket yngre, men på många orter finns särskilda grupper för vuxna eller äldre. Håll utkik! Jag har skrivit mer om det här i inlägg med etiketten ålder.

Hur väljer jag rätt balettskor?
Det är omöjligt att rekommendera ett särskilt märke eller en särskild modell. Man måste helt enkelt prova sej fram till vilken sko som är bäst för de egna fötterna. Det finns flera aspekter att väga in; längd, bredd samt fötternas form, styrka och rörlighet. Jag har skrivit flera inlägg om balettskor under etiketten kläder och skor.

Hur blir man danslärare?
För den som är intresserad av att undervisa dans finns flera utbildningsmöjligheter. Vill man bli behörig att undervisa på gymnasiet måste man gå lärarutbildningen, som finns i Piteå (Luleå Tekniska Universitet) och Stockholm (Dans- och Cirkushögskolan). Annars kan man utbilda sej till danspedagog (konstnärlig högskoleutbildning) eller danshandledare (folkhögskola). Jag har beskrivit de olika alternativen mer utförligt i inlägget Hur man blir danslärare.

Kan man träna sej vig och hur gör man i så fall?
Man kan absolut träna sej vig! Rörlighetsträning är ett helt eget kapitel inom träningsläran. Tyvärr finns det inte så mycket forskning kring det, men det finns mycket erfarenhet. Rörlighetsträning kan vara statisk, dynamisk eller ballistisk. Det finns även något som kallas pnf - proprioceptive neuromuscular facilitation. Jag skriver regelbundet om rörlighetsträning under etiketterna rörlighet och stretching.