2011-01-17

Hur man blir danslärare - uppdaterad

Någon har hittat min blogg genom att googla frågan Hur kan jag bli danslärare? Förhoppningsvis tittar personen i fråga hit en gång till och då finns ett svar här.

Det finns flera vägar att gå. Om man vill bli lärare* rekommenderar jag att man läser lärarutbildningen inriktning dans vid Luleå Tekniska Universitet/Musikhögskolan i Piteå.** För att komma in där måste man ha ett fullständigt gymnasiebetyg och göra ett intagningsprov. Innehållet i provet har ändrats sedan jag sökte 2003, men då prövades vi i klassisk balett, modern/nutida dans och jazz. Dessutom visade var och en ett solo på 3 min, höll en liten del av en lektion med en barngrupp och intervjuades. Utbildningen är utformad som lärarutbildningen i övrigt, vilket också ändras snart.

Om man inte nödvändigtvis vill bli lärare kan man till exempel gå danspedagogutbildningen vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Det ger danspedagogexamen, vilket är en konstnärlig examen. För att komma in måste man ha ett fullständigt gymnasiebetyg och göra intagningsprov. Jag vet inte exakt hur intagningsprovet går till numera, men när jag sökte gjordes provet i flera steg. I första steget prövades man i den huvudgenre man valt samt ytterligare en dansgenre. I andra steget prövades man i huvudgenren igen samt ytterligare två genrer och musikteori. I tredje steget prövades man i huvudgenren och fick hålla en del av en lektion med en grupp studenter samt intervjuades. Mellan varje steg gallrades några bort. Utbildningen är 3 år lång och innehåller dansträning, didaktik och olika dansrelaterade teoretiska ämnen.

Det finns också pedagogutbildningar i andra europeiska länder, till exempel vid Skolen for Moderne Dans i Köpenhamn och Palucca Schule Dresden i Tyskland.

För den som inte kan eller vill lägga flera år på en högskoleutbildning finns ändå möjligheter att undervisa. Kristinehamns folkhögskola har en ettårig danshandledarutbildning. På Kulturamas danslinje kan man välja pedagogisk inriktning andra året. I andra länder kan finnas kortare kurser, där man fördjupar sej i en särskild teknik. Sådana kurser kan vara allt från några veckor till ett år långa och kräver oftast att man har goda förkunskaper i genren/tekniken.

Det finns faktiskt möjlighet att undervisa dans utan någon utbildning alls. För att bli cirkelledare i studieförbund krävs ingen formell utbildning. Det räcker med att var duktig i en viss typ av dans. Beroende på hur populär din genre är på orten kan du få många eller inte så många lektioner i veckan.

*Betyder att man blir behörig att undervisa i förskola, grundskola eller gymnasium.
**Jag har inte hört eller läst någonting om huruvida de får fortsatt examensrätt nu. Jag tror att även Karlstad Universitet och Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm har sökt examensrätt för lärare i dans, men de har inte haft det tidigare.




Uppdatering

Idag kan läsas på Lärarnas Nyheter att både Luleå Tekniska Universitet (LTU) och Dans- och Cirkushögskolan (DH) i Stockholm fått rätt att examinera gymnasielärare i dans. Det står ingenting om vem som ska undervisa dans i grundskolan eller kulturskolan. Dans är inget obligatoriskt ämne i grundskolan med dans i skolan-verksamheten finns i ca 100 kommuner och kan därmed ses som ganska utbredd. Lärarna/pedagogerna som undervisar är oftast anställda av kulturskolan, men ibland av den enskilda grundskolan. Kulturskolan omfattas inte av behörighetskravet och regeringen har tydligt uttalat att kulturskolans verksamhet i fortsättningen främst ska förläggas till elevernas fritid. Jag antar att det innebär att de som anställs av kulturskolan framöver ska ha danspedagogexamen (konstnärlig examen) och inte lärarexamen – bortsett från den lilla skara som har utbildats vid LTU, som hittills har haft dans i skolan som sin specialitet. Jag hoppas dock att det inte innebär att dans i skolan snart är ett minne blott.

Inga kommentarer: