2012-10-16

Hur gammal måste man vara för att börja med genreträning (balett, jazz, street, modern)?

Det finns inget självklart svar på den frågan, utan som så mycket annat beror det på flera olika faktorer. Först och främst beror det på vad man menar med genreträning. Är det renodlad teknikträning eller är det barndans med en viss inriktning på val av rörelser och musik? I det förra fallet bör barnen vara äldre än i det senare.

Många föräldrar vill att deras barn ska börja dansa så tidigt som möjligt. Jag menar att det inte finns något egenvärde i det och att en för tidig start snarare stjälper än hjälper barnets utveckling. Det gäller särskilt om den som undervisar inte är utbildad och/eller erfaren, när det gäller småbarnsdans. Barnet bör minst kunna stå och gå och ha slutat undersöka saker genom att stoppa dem i munnen innan hen börjar på dansskola. Den tidigaste motoriska utvecklingen sköter barn helt på egen hand genom att upptäcka sina händer, fötter och så småningom andra kroppsdelar. Barn lär sej vända från rygg till mage, sitta, krypa och gå utan formell undervisning. Jag ser ingen som helst anledning att börja på dansskola innan barnet fyllt 3 år - och även det kan vara för tidigt. Snarare är 4 eller 5 år en bra ålder för att börja på barndans.

Men hur är det då med genreträning? Det beror också på. I barndansen tränas saker som kropps- och rumsuppfattning, musikalitet samt sociala aspekter, som att kunna stå i led och sitta i ring. Har barnet alltså gått på barndans i 1-2 år kan hen vara helt redo för genreträning (jag talar nu om balett, jazz, modern och street, som är de genrer jag bäst känner till) vid ungefär 6 års ålder. Om hen däremot inte har fått någon tidigare träning i ovan nämnda aspekter kanske det är bäst att börja på barndans eller kreativ dans* vid 6 år och vänta med genreträning till 7 eller 8 års ålder. Man bör inte se någon prestige i att gå i genreträning, utan alltid se till vad som är bäst för det individuella barnets utveckling. Det är ingen vits att börja träna specifika danssteg innan man har en viss grad av kontroll på kroppen, en viss förståelse för rummet och kan uppfatta puls och rytm i musiken. Då kommer lärandet snarare ta längre tid.

Ibland kan man se genreträning för så små barn som 3-4 år. Jag hoppas att det i de fallen handlar om det som jag beskrev i början av inlägget, barndans med en viss inriktning. Heter kursen balett kanske man använder klassisk musik och lägger lite större vikt vid träning av fötter och lätta kvaliteter. Heter kursen hiphop kanske musikvalet snarare ligger inom hiphopgenren och rörelsekvaliteterna kanske är lite tyngre. Och så vidare. Störst fokus bör dock ligga på att öva de grundläggande färdigheterna, som jag redan nämnt.

*Kreativ dans är inte särskilt vanligt i Sverige, men däremot i andra länder, som England och Tyskland. Det är en dansform, där man fokuserar på barnens egna skapande med mycket improvisation. Det kan sägas vara en mer avancerad form av barndans eller en övergång från barndans till ungdomsklasser i improvisation/komposition.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Nu tycker jag vi pratar mycket låga åldrar. Kan man börja vid så där 50+

Emelie sa...

Det kan man absolut göra! Om du klickar på etiketten "ålder" längst ner i det här inlägget hittar du flera inlägg jag har skrivit om att börja dansa i vuxen ålder.

Anonym sa...

Kan man börja dansa just balett när man är 15år gammal?
Är det för sent?

Emelie sa...

Det går alldeles utmärkt att börja med balett, när man är 15 år. Om du vill satsa på en professionell karriär som klassisk dansare kommer det förmodligen bli kämpigt för dej, eftersom många är färdigutbildade, när de är 19, men det är möjligt. Om du inte vill bli ballerina, utan ha dans som din fritidssysselsättning eller till och med satsa på en karriär inom någon annan dansgenre finns det inga som helst problem med att börja vid 15 års ålder. Go for it!

Anonym sa...

Jag är 18 år och vill börja dansa ballet men jag är osäker om jag får det eller är det försent?

Emelie sa...

Det går bra att börja med balett när som helst i livet. Se min förra kommentar till det här inlägget! Läs också gärna alla inlägg jag skrivit om att börja dansa i vuxen ålder. Du hittar dem under etiketten ålder.

Anonym sa...

Hej, jag är en tjej på 11 år och undrar om det är försent att börja danska balett, jazz och hipp-hopp dans? jag dansade jazz när jag var 9 men slutade för jag trodde det var än tråkig dans men insåg ett tag senare att det var den dans jag alltid velat dansa, så är det möjligt att börja igen och bli lite halv berömd?

Mvh än tjej som ställer ribban på högsta nivå!:)

Emelie sa...

Börjar man dansa när man är 11 år är det fullt möjligt att göra karriär som dansare. Det är absolut inte för sent! Att arbeta med dans är dock slitsamt och du bör göra det för att du älskar att dansa, inte för att du vill bli berömd. Det är väldigt få dansare som blir kända/berömda, men man kan ha ett fantastiskt yrkesliv utan att bli det, om man tycker om det man gör. Stort lycka till!

Anonym sa...

Hej jag är 13 och undrar om det är försent att börja dansa balett nu

Anonym sa...

jag är 13 år är 14 år och vill börja med balet är det försent att börja nu för jag skulle gärna vilja jobba som det sen och bli proffs

Emelie sa...

Nej, det är inte för sent. Se tidigare kommentarer till det här inlägget.

Jinni Wbg sa...

Hej Emelie,

Jag undrar om det finns dansstudios och danstävlingar för unga talanger som satsar på barn på samma sätt som i tv-showen Dance Moms?

Jag har letar efter både tävlingar och dansstudios men hittar inget som är i närheten.

Vill gärna veta om du har något tips.
Vänliga hälsningar
Marie

Emelie sa...

Hej Marie,

Jag har inte sett Dance Moms, så jag vet inte riktigt vilken typ av dans de tävlar i där. Det verkar vara scenisk dans. I Sverige finns tävlingsdans för barn och ungdomar, men jag tror att det mest är i pardans. Det är, vad jag vet, inte så vanligt att tävla i scenisk dans i Sverige. Det finns något, som heter Eurovisionens tävling för unga dansare. De flesta som deltar där går på Kungliga Svenska Balettskolan. Jag har aldrig sysslat med tävlingar själv, så det här är ett område jag är dåligt insatt i.

Om du hittar ett sådant sammanhang som du letar efter vill jag gärna skicka med en påminnelse om vikten av att låta barn vara barn. Det är inget fel att tävla, om barnet själv önskar det, men det bör finnas viktigare saker i ett barns liv än att vinna tävlingar. Det ska kännas roligt att tävla och barnet måste veta att hens värde inte hänger på hens resultat. Såklart. Det är jag säker på att du redan vet och funderar kring, men det kan vara lätt att tappa bort när allt snurrar på i elitsatsningskarusellen.

Lycka till!

Anonym sa...

Hej, jag är 15 år och ska fylla 16 i juni, jag är sjukt intresserad av discodans och vill jättegärna gå på det, men jag tror jag är för gammal. För man måste ju vara vig osv för att gå i discodans. Jag stretchar varje dag men kanske lite för lite i höger spagat och i splitt. Jag är nära på att gå ner i spagat i vänster ben fram. Men ibland får jag väldigt ont i benet precis bakom knät. Alltså baksidan av benet, jag tror jag har spänt en muskel när de känns så. Men det brukar gå över efter några dagar. Men min fråga är: är det försent att börja dansa discodans för mig? Man måste väl börja när man är liten?

Emelie sa...

Hej. Jag är inte alls insatt i discogenren, så jag har svårt att svara på den här frågan. Det bästa är förmodligen att du frågar någon som undervisar i disco på den ort där du bor. För mer generella svar rekommenderar jag att du läser mina inlägg med etiketten ålder. Lycka till!

Anonym sa...

Hej!
Jag har en pojke på 20 månader som älskar att dansa. På midsommar var han inte intresserad av annat än att stå framför bandet och dansa och sjunga. Jag vill gärna uppmuntra det här men jag kan inte dansa och är även halvt tondöv. Han är fortfarande liten så jag förstår att det inte finns dans lektioner för honom men har du något förslag på annat man kan göra? För att uppmuntra och låta han få ha roligt med något han gillar? Vi spelar mycket hemma såklart men tror han skulle gilla att åka någonstans om kanske 6 månader - 1 år?
Tack!

Emelie sa...

Hej! Vad härligt att ditt barn tycker så mycket om att dansa! Mitt bästa tips är att fortsätta med det som du berättar att ni redan gör - spela musik hemma och låt honom dansa. Dansa också tillsammans, alla i familjen som vill. Bry er inte om att ni "inte kan". Om ni kan röra på kroppen räcker det för att uppmuntra dansandet. Det kan också vara roligt att härma barnet. Barn brukar snabbt förstå den leken och börjar leda mer medvetet. Om ni vill dansa i grupp rekommenderar jag familjedans, alltså där barn och vuxna dansar tillsammans. Ifall ni bor i Malmö är ni varmt välkomna till min kollega Elins familjedans. I höst startar vi en ny grupp för vuxna och barn 1-3 år. Det kan naturligtvis också vara en annan vuxen än föräldrarna som följer med. Ifall ni inte bor i Malmö kan ni söka efter dansskolor, studieförbund och andra föreningar (till exempel kyrkor) som har familjedans. Som du kan se i inlägget ovan rekommenderar jag inte att sätta för små barn i dansskola. Många, många små barn älskar att dansa, men risken finns att den strukturerade träningen i grupp på dansskolan tar död på den spontana dansglädjen. Det är stor skillnad på att dansa för sej själv eller tillsammans med sina närmaste vuxna mot att vara ett av många barn i en grupp. Hoppas ni hittar något som passar er! Lycka till!

Anonym sa...

Hej! Jag är 13 år och jag går på showdans. Det har jag gjort i cirka fem år. När jag var 5/6 år gammal gick jag på balett i ett år, men sedan slutade jag. Och det ångrar jag verkligen nu. Kan jag börja på balett igen eller är jag för gammal för att kunna bli riktigt bra och vig?

Emelie sa...

Hej,

Det ska inte vara några problem. Se tidigare kommentarer till det här inlägget. Lycka till!

Anonym sa...

Hej! Jag är 11 år och vill börja dansa, men vet om det är försent? Är det de? Älskar verkligen att dansa!

Emelie sa...

Det är aldrig för sent att börja dansa. 11 är en jättebra ålder att börja. Läs mina andra inlägg under etiketten ÅLDER, om du vill veta mer om detta. Lycka till med dansen!