2012-02-29

Tantbaletten

De flesta av eleverna på mitt jobb är under 25 år. Varje termin försöker vi starta några grupper som specifikt riktar sej till vuxna elever. Jazz 25+ brukar alltid gå igång och några terminer har vi också haft Hiphop/street 25+. När vi har försökt med 40+ och 55+ har intresset dock varit svalt av någon anledning.

Den här terminen provade vi ett nytt grepp. Vi startade Tantbaletten (även för farbröder). Det har blivit tämligen populärt med 12 deltagare mellan ungefär 25 och 50 år (ganska unga tanter alltså). Vi har haft fem lektioner hittills och jag ser en tydlig utveckling hos samtliga deltagare! Återigen bekräftas att man kan lära sej dansa i vuxen ålder. Och viktigast av allt: vi har så himla roligt! Några av deltagarna har dansat som unga, men har haft många års uppehåll. Några är helt nybörjare och förverkligar äntligen en dröm som de burit på länge. Alla har 100% fokus hela lektionen. De koncentrerar sej i teknikövningarna och de njuter av att få gestalta snöflingor, drottningar och andra typiska balettkaraktärer.

Ikväll startar Tantbaletten 2, en liten extrakurs på fem gånger för ungefär halva gruppen som vill dansa två gånger i veckan. Jag hoppas att detta ska vara ett litet frö som kan gro och växa, så att vi om några terminer har mångdubblat antalet kursdeltagare över 25 och väldigt gärna över 50 år. Tänk er en dansskola, som erbjuder träning för vuxna i massor av genrer! En dansskola där det vimlar av lyckliga elever i alla åldrar och av alla kön! Vilken dröm!

Läs också:
Att lära sej dansa på äldre dar kräver tålamod
Lennart, 72, balettelev
Börja dansa som vuxen

8 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vilken dröm. Hoppas att man tar efter i flera kommuner.

Emelie sa...

Det finns grupper här och där. Det är värt att kolla upp! Ett problem, som jag har märkt när jag har försökt marknadsföra mina vuxengrupper, är att många äldre inte ens bryr sej om att titta på flygblad eller affischer om dans. De tar helt enkelt för givet att det riktar sej till ungdomar.

Susanne sa...

Åh, vad det hade varit roligt, men så vitt jag vet finns det inga Tantdansgrupper här. Men jag har kanske inte läst flygblad och annonser ordentligt. :)

Emelie sa...

Håll utkik! Det kanske dyker upp!

Sofie sa...

Gid vad roligt. Jag började också dansa balett när jag var ganska gamal. Eller ja gamal och gamal men jag var 17. Det är inte precis då man brukar börja. Nu ångrar jag att jag inte började långt tidigare för det är ju så himla kul. :) Och även om jag aldrig kommer bli proffs eller något så kan jag själv se nu hur mycket jag ytvecklats på dessa 3 åren som ja dansat. Jag skulle kunna rekomendera det till alla. Det är aldrig försent att börja, precis som du säger! :)

Emelie sa...

Jag förstår inte att folk tycker det är sent att börja dansa i slutet av tonåren! Varifrån kommer bilden att man måste vara typ 3 när man börjar, annars kan man aldrig lära sej? Det är en myt! Det gläder mej att höra att du finner så stor glädje i dansen, Sofie. Fortsätt göra det du tycker om att göra!

jennie sa...

du har så rätt jag älskar dans mest ballet kan tillägga jag är 30+ har dansat i tonåren men sen flyttade jag där fanns ingen ballet så det blir aerobics i stället,minns när jag började dansa sa alal att det var för sent man ska ha dnsat sen man var 3-4årsålder,minns hur ledsen jag blev,tycker du inleder hopp hos oss äldre,hoppas bara vi får en balletgrupp/fridans eller jazz

Emelie sa...

Ett sätt att få det att hända är att ta kontakt med ett studieförbund, som bedriver dansverksamhet på orten. Till exempel medborgarskolan, folkuniversitetet, studiefrämjandet eller sensus. Om det inte finns något studieförbund som har dans finns det kanske ett som har annan verksamhet. Om de får veta att det finns intresse för dans för vuxna kommer de förmodligen anstränga sej för att få igång det. Studieförbundens filosofi är att all kunskap har ett egenvärde och att om människor vill lära sej något ska de få göra det, oavsett ålder eller nånting annat. Om det inte finns ett studieförbund som har möjlighet att starta en danskurs kanske det finns en privat (eller offentligt ägd) dansskola. Kontakta dem i så fall! Kulturskolan finns på de flesta orter, men deras verksamhet riktar sej tyvärr enbart mot barn och ungdomar i skolåldern.