2012-02-02

Istället för balettskor

Från dancewearcentre.com
En läsare undrar vad man kan ha på fötterna, om man inte har några balettskor. Jag tycker egentligen inte att det finns några bra alternativ. Balettskorna är ju specialdesignade för ändamålet och det finns inga andra skor eller strumpor som sitter lika bra eller ger samma stöd. Det finns mängder av olika märken och modeller på balettskor och att hitta sina favoriter kan ta flera år. Grunduppbyggnaden är ändå densamma. Förr hade de flesta balettskor hel sula, men idag är det vanligare med delad. Skor med delad sula följer fötterna lite bättre. I början kan det kännas lite ovant att stå på de två små rundlarna, men man vänjer sej snabbt. Skorna har tyg i flera lager och sömmar under, runt hålfoten och runt hälen, för att stödja foten lagom mycket. De flesta har resår i kors över vristen, som man syr fast själv, för att få perfekt längd och placering på dem. Skorna har dessutom en dragsko runt linningen, så man kan få perfekt passform. De flesta skotillverkarna har ett storlekssystem med en siffra, som anger längd, och en bokstav, som anger bredd på skon. Varje märke har sitt eget system, så byter man märke får man prova sej fram på nytt. När de väl har hittat sin favoritsko håller sej dock de flesta till samma märke och modell för alltid. Så betydelsefullt är det att ha en bra balettsko. Mina elever frågar mej ibland vilket märke eller vilken modell som är bäst, men det går inte att svara på, eftersom alla fötter är olika. Var och en måste helt enkelt prova sej fram till sin egen favorit.

Det händer dock att elever inte har balettskor. Det kan till exempel bero på att de har vuxit ur sina gamla och inte har hunnit få nya (bor man på en liten ort kan man inte bara gå och köpa ett par utan måste skicka efter) eller att de vill prova balett och inte känner sej säkra på om de vill fortsätta eller inte. En del har heller inte råd att köpa skor (vill man dansa balett tycker jag dock man ska försöka spara ihop till ett par; de brukar kosta runt 200:- så det är ingen jätteutgift ändå). Då rekommenderar jag dem att antingen dansa i strumpor eller barfota, beroende på vad de själva föredrar. Strumpor tycker många är för halt i grand allegro (stora hopp) medan de fastnar i piruetter. Barfota ger ofta för mycket motstånd, så man inte kan jobba genom golvet ordentligt i tenduer och andra battements, men ger förstås bra grepp i grand allegro.

Från balletstuff.com.au
Har man en skada eller förslitning, som gör att man behöver extra stöd eller dämpning kan man använda jazzsneakers istället för balettskor. Fördelarna är att de ger just stöd och dämpning samt att de har delad sula, så det går att pointa foten. Nackdelarna är att de är klumpiga och begränsar fotens rörlighet.

Inga kommentarer: