2012-02-27

Smalhets, del 4: För tjock för balett?

Jag höll en gratis prova-på-lektion i balett för åldersgruppen 9-12 år. När de som skulle vara med hade kommit in i salen stod en flicka i 10-årsåldern kvar utanför. "Vill du prova balett?" frågade jag, men innan flickan hann svara sa hennes mamma: "Vi tycker hon är för tjock för balett." Jag blev ganska ställd, men försökte säga med den käcka rösten att man inte kan vara för tjock för balett. Balett är ju för alla! Mamman och mormorn, som också var med, framhärdade dock. För att jag skulle förstå läget lutade sej mamman förtroligt mot mej och sa med en blinkning: "Hon är väldigt förtjust i mat." Jag visste inte vad jag skulle säga. Det enda jag kom på var att titta rakt på barnet, övers vars huvud hela samtalet hittills hade förts, och säga: "Det är jag med. Visst är det härligt med god mat?" Den stackars flickan nickade kanske lite, men såg i övrigt ut som om hon ville sjunka genom jorden.

Utan att ha lyckats övertyga mamman och mormorn om att låta barnet prova balett (det var ju gratis och de hängde ändå utanför, så det fanns inga andra argument än att flickan var för tjock) var jag tvungen att gå in till de andra barnen och hålla min lektion. Jag har aldrig mer träffat flickan, men jag tänker ofta på henne. Går hon runt och tror att hon är för tjock för balett?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stackars stackars barn!! Och stort FY till moder og mormor! Tyvärr är ju detta alldeles för vanligt, särskilt när det gäller unga (och äldre..) tjejer...

Läste i dagens GP om en undersökning som gjorts, där man följt barn fram till 20-års ålder och där det bl a visat sig att det inte har någon betydelse hur "tjock" man är som barn i förhållande till hur mycket man väger som vuxen. Inget nytt egentligen, men alltid bra med undersökningar :)

Och det vore ju väl bara jättebra för detta barn att få röra sig lite om hon nu är glad i mat!!

Förresten är det underbart att läsa dina texter om samhällets sjuka smalhets, hoppas att fler i din bransch (och i övriga världen..) kan lära sig tänka som du! Tack för att du skriver om detta!

Emelie sa...

Tack! Jag hoppas också att det är möjligt att förändra dansvärlden till det bättre. Vissa saker har faktiskt blivit bättre, som medvetenheten om anatomiska begränsningar och nödvändigheten av att vila, men när det gäller samlhets verkar det snarare ha blivit värre.

Jag tror att flickan jag skriver om fick prova hiphop sen. Mamman och mormorn tyckte att hon passade bättre för det. Om hon tyckte det var roligt hoppas jag att hon kan fortsätta dansa och känna glädje i hiphopen, men faktum kvarstår att hon har hindrats från att prova något som hon kanske skulle gilla.

Tistou sa...

Fast det är ju jättehård konkurrens i balett, att lura in fel personer, är det verkligen bra? De kommer ju bli besvikna senare..Ok om det är ett jättelitet barn det kan ju ändras, men om man redan är 10 år..

Emelie sa...

Välkommen hit, Tistou! Tillfället jag har berättat om handlar inte om en yrkesutbildning, utan om hobbyklasser en gång i veckan. Min arbetsgivare är ett studieförbund och regeln för vår verksamhet är att alla är välkomna och deltar frivilligt. De flesta av våra elever vill INTE bli professionella dansare, utan dansen utgör en del av en meningsfull fritid för dem. Vårt mål är inte heller att utbilda proffs, utan att erbjuda en möjlighet att dansa för alla som vill. Personligen skulle jag dock gärna se även professionella ballerinor i olika storlekar. Det finns redan inom den nutida dansen och det har snarare berikat än förstört. DESSUTOM har mycket kritik riktats mot idrottsrörelsen för deras elitsatsningar på barn, eftersom det inte går att avgöra om någon har läggning/fallenhet/talang/möjlighet att bli jättebra vid så låg ålder som 10 år. En kritik som skulle vara högst relevant att rikta även mot dansvärlden.