2013-09-08

Balettutbildning för den som startar sent

"Jag undrar hur långt man kan komma i baletten som "vuxen nybörjare". Medborgarskolan har ju en del kurser, det är där jag går nu. Men kan jag komma upp så att jag börjar använda tåskor? Hur långt kan jag komma inom baletten som vuxen, jag vill gärna bli så bra som möjligt, även om det är försent med en professionell karriär. Finns det skolor på den nivån för vuxna? Kan det isåfall vara farligt att börja använda tåskor som vuxen?" - Clara, 19 år
Hur långt en kan komma i balett är individuellt och beror på flera olika faktorer. Att börja dansa vid 19 års ålder är förmodligen på gränsen, om en vill satsa på en professionell karriär inom klassisk balett, men det borde inte vara helt omöjligt. Om du verkligen går in för det, tränar mycket och noggrant samt har duktiga undervisare borde du kunna utvecklas ganska mycket på bara ett år. Det sägs att det tar tio år att utbilda en dansare - det är därför eleverna börjar utbildas vid så låg ålder - men jag tror att det generellt går snabbare för äldre elever, på grund av bättre utvecklad motorik, självkännedom och kognitiv förmåga. Jag har dock aldrig hört talas om någon forskning på detta, så det kan hända att jag har fel.

Ålder bara en faktor som spelar in. Det är förmodligen en större utmaning att börja vid 35 än vid 19, men det finns kompetenser, som är användbara i baletten men går att utveckla på andra sätt. Musikalitet, kroppskännedom, dedikation, styrka och rörlighet är exempel på sådana förmågor. Ju mer du har av det desto lättare går det antagligen att komma in i baletten som konstform. Hur mycket du tränar påverkar också. Att dansa balett en gång i veckan är alldeles för lite. För att verkligen utvecklas skulle jag rekommendera 3-6 klasser i veckan samt en del kompletterande träning. Om det inte är möjligt på din ort finns kanske möjlighet att få privat handledning/undervisning av den som undervisar balett på orten. Om du bor i Malmö med omnejd rekommenderar jag att du kommer till mej.

Det går absolut att börja dansa på tå i vuxen ålder! Jag har haft flera elever, som börjat efter 20 och som blivit jätteduktiga! Jag tog själv min första tåklass vid 22 års ålder. Det är inte alls farligt. Tvärtom är det mycket mindre skaderisk, när en börjar med tåteknik efter att fötterna vuxit klart. Ingen av mina elever får börja innan de fyllt 13 år, eftersom det mjuka skelettet hos yngre barn gör att fötterna riskerar att deformeras. Förutom ålder är det viktigt att ha tillräcklig styrka och rörlighet, för att komma upp på tå och orka stanna kvar där. Din undervisare eller en sjukgymnast med kunskap på området bör hjälpa dej att avgöra detta individuellt, men en riktlinje är att kunna utföra 20 relevé på maxhöjd på ett ben (på varje ben).

I Sverige finns bara en yrkesutbildning i klassisk balett. Den ges på gymnasienivå på Kungliga Svenska Balettskolan. Även utomlands brukar balettutbildningar ges på motsvarande nivå och ha låga övre åldersgränser för antagning, men till exempel i England brukar gränserna vara lite mer generösa. För att komma in krävs dock en redan väl utvecklad teknik.

Ingenting är omöjligt. Om du verkligen vill dedicera dej till baletten och satsa på en professionell karriär tycker jag du ska göra det. Det kommer kräva jättemycket arbete. Blod, svett och tårar är en klyscha, som är sann och inte alls så glamorös, som den ibland kan framstå. Men om det är din dröm kommer det att vara värt det.

Läs också mina tidigare inlägg om att börja dansa som vuxen under etiketten ålder (klicka nedan).

9 kommentarer:

Anonym sa...

Åh tack så mycket för svaret! Vad glad jag blir att höra att jag fortfarande har en chans, om jag lägger ner tiden, både till tåskor och till en karriär! Det trodde jag inte. Jag är verkligen jätteglad nu! Det var kul att höra att det inte är försent att bli riktigt duktig på balett :D

Ja det har alltid varit min dröm, och varje gång jag är på baletten blir jag så otroligt glad för det är så kul, riktigt svårt och jobbigt men jättekul. :)

/Clara

Emelie sa...

Behåll den glädjen och minns vad du kämpar för! När jag säger mycket arbete menar jag MYCKET arbete. 100 % fokus. Inga distraktioner. Det är helt omöjligt att föreställa sej innan en är inne i det.

Sarah sa...

Emelie,
Kan du inte flytta till Stockholm? Det behövs fler lärare med ditt engagemang och kunskap och din kundkrets skulle bli mycket större! :)

Emelie sa...

Välkommen hit, Sarah! Tack så mycket för den komplimangen! Jag har bott i Stockholm tidigare och trivdes inte alls där. Istället rekommenderar jag att du fortsätter läsa bloggen och besöker Moderna Dansstudion när du någon gång är i Malmö! Välkommen!

Anonym sa...

Om man är 30 år? Är det helt för sent? Hur duktig jag man bli? Jag har normal fysik och är liten och nätt i kroppen.

Emelie sa...

Det är omöjligt för mej att svara på exakt hur bra just du kan bli, men tre saker kan jag säga: 1. Birgit Cullberg var 29, när hon började dansa och man får ju säga att det gick ganska bra för henne. :) 2. Mellan 30 och 40 stelnar kroppen ganska mycket pga diskarna mellan ryggkotorna ändrar konsistens från geléaktig till sprödare. Det är alltså mer eller mindre omöjligt att utveckla samma rörlighet efter 40 som före 30. Å andra sidan är rörlighet individuellt och det är fullt möjligt för vissa 40-åringar att vara betydligt rörligare än vissa 20-åringar. 3. Äldre dansare möter mycket motstånd i dansvärlden, vilket gör att det kan vara svårt att påbörja en karriär i sen ålder. Du måste vara beredd på detta motstånd och att värja dej mot det.

Kanske skriver jag ett separat inlägg om detta senare. Lycka till!

Anonym sa...

Hej Emelie! Jag är en femton år gammal tjej och har en dansat mycket som liten. Jag dansade allt emellan streetdance till jazz och jag älskade det verkligen! För fyra årsedan slutade jag helt med dansen för att börja i friidrott istället vilket jag fortfarande gör idag. Men jag saknar verkligen dansen och jag har länge funderat på att börja med balett. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att sadla om och satsa på baletten. Eftersom jag har tränat mycket friidrott så jag har jag nog en ganska bra grund. Det jag undrar är om det är försent att satsa i hopp om en framtida karriär som ballerina?

Emelie sa...

Det är omöjligt för mej att avgöra hur just dina förutsättningar ser ut, utan att ha träffat dej, men om du börjar ta balettlektioner kommer du kunna rådfråga din undervisare om detta. Generellt skulle jag säga att det är fullt möjligt med en balettkarriär om en börjar vid 15 års ålder. Du kommer behöva träna väldigt mycket för att komma in på en yrkesutbildning, absolut minst 3 balettlektioner i veckan + kompletterande träning för styrka, uthållighet och rörlighet. Se övriga kommentarer till detta inlägg. Lycka till!

Anonym sa...

Hrj hur kan jag kontakta dig vill börja dansa balett är 20 år men vill inte gå en kurs på två veckor utan jag vill lära mig på riktigt kan du vägleda mig? Maila gärna mig ahad96@live.se