2011-01-22

Positivt om gym

Någon har hittat hit genom googlesökningen gymträning för dansare. Därför borde jag kanske försöka väga upp mitt negativa inlägg häromdan. Även om jag tycker att gympass generellt är en mycket märklig och ganska dum företeelse kan dansare absolut ha nytta av gym.

Styrketräning är till exempel mycket bra. Bäst är att träna med lösa vikter, eftersom det tvingar kroppen att jobba med alla de små stabiliserande musklerna också. Gyminstruktörer uppmanar ofta till att träna stora muskelgrupper som quadriceps (framsida lår), latissimus dorsi (stora ryggmuskler) och så vidare. Självklart är det bra att träna dessa, men för dansare (och andra) är det jätteviktigt att komma åt mindre muskler också.

Tröttnar man på att hänga i styrketräningslokalen brukar det finnas andra rum med bollar, balansplattor och boxkuddar. Använd dem! Det är super. Balansplatta och boll används främst till att balansera på. Då kan du läsa en bok samtidigt eller vad som helst. På en boxkudde kan du få ut dina aggressioner samtidigt som du blir stark.

Det finns förstås bra pass också. Pilates är jättebra både för dansare och andra. Där jobbar man verkligen medvetet med små och stora muskler på ett sätt som förlänger, stärker och balanserar. Kolla så instruktören har pilatesutbildning, bara! Bollträning är också jättebra. Det är som ett styrketräningspass på boll. Bollen tvingar en att balansera och därmed träna stabiliserande muskler. Yoga är förstås också bra. Liksom vid pilates bör du kolla så instruktören har utbildning. Yoga är dock allra bäst att träna på en särskild yogastudio - precis som pilates är bäst på särskilda pilatesgym, men det är inte alla städer som har sådana.

Kom ihåg att stretcha efter träningen! Och basta. Det är en riktig belöning för trötta muskler.

Bilder från muscles.se och zarlei.com.

Inga kommentarer: