2013-04-19

Dagens citat - så nära barfota som möjligt

Hur glad blir jag inte när jag under mina förberedelser inför helgens workshop i dansanatomi hittar följande citat (min kursivering):
"Foten kan bära och förflytta kroppen under olika hastigheter och terrängförhållanden. Det är skons uppgift att skydda foten mot kyla, väta och spetsiga föremål utan att inskränka dess funktion. Skon bör gripa fast runt bakfoten och mellanfoten. Framtill gör det finnas gott om plats i höjd, bredd och längd för tårna. Sulan bör vara så mjuk att rörelsen i fotlederna, inklusive tårnas grundleder, inte minskas. /.../ Hälhöjden bör inte ändra fotledens neutralställning eftersom fotens dynamik kommer att minskas under avstamp och stötdämpning. Skor bör vara fotformade och funktionella. /.../ Skon bör tas av när man går på jämnt underlag i varma och torra omgivningar, t.ex. inomhus." - Finn Bojsen-Möller, Rörelseapparatens anatomi, sid 302
Vi behöver inga proteser! Våra fötter klarar alldeles utmärkt att bära upp hela vår tyngd hela dagen!

3 kommentarer:

Amanda sa...

Hej! Gillar din blogg!! Jag har en massa funderingar kring dethär med dans... Det är såhär att under det senaste året har jag satt mig in i dans mer och mer efter att ha upptäckt vilken passion det är! Under min förra utbildning funderade jag på att hoppa av till förmån för danslinje på folkhögskola - kom in - men tackade nej iallafall. jag har nu sökt in till en rad skolor, men jag vet inte riktigt själv vart jag vill komma med detta. jag fyller 21 år i år. jag dansade som liten förberedande tekniker från 8-12 års ålder ungefär, sedan ett år som 16 och nu senast tagit upp lite jazzklasser. är det för sent för mig att bli yrkesdansare? jag har bra förutsättningar, musikalitet och rytmik och konstnärlighet - men jag är ju inte alls "skolad". om jag går en yrkesutbildning ungefär nästa år kommer jag ju inte vara klar förens jag är 25 - då kanske det är helt och hållet för sent att ens bli anställd av någon? vad tror du? borde jag lägga ner idén om att bli yrkesdansare? jag skulle bara vilja ha råd från någon som vet, så att jag inte lägger ner tid och pengar på att sträva efter nåt som knappt kommer fungera.... förstår att det är svårt att säga! men jag uppskattar varje råd och tips! :)
kram!! /amanda

Emelie sa...

Hej Amanda! Välkommen hit! Det behöver inte alls vara för sent för dej att bli professionell dansare, men du kan möta på en del motstånd i form av övre åldersgränser på skolor och liknande. Strunta i det! Sök till andra skolor! Hitta din egen väg! När jag gick en förberedande utbildning i modern dans var den äldsta i min klass 25 år. När hon, fyra år senare, gick ut från yrkesutbildningen var hon alltså 29. Det har gått jättebra för henne. Hon fyller 36 i år och försörjer sej som dansare. En annan, som gick i min klass då, var 23 och har också lyckats mycket bra med sin danskarriär. Inte alls någon omöjlighet alltså! Klassisk balett kan vara väldigt svårt att bli riktigt bra på i vuxen ålder, men eftersom du nämner jazz gissar jag att det snarare är den typen av dans du är intresserad av att satsa på. Du skriver själv att du har bra förutsättningar, så jag säger: Go for it! Sedan är det naturligtvis omöjligt för mej att göra en rättvis bedömning av dej personligen utan att ha träffat dej. Du är varmt välkommen att delta i någon eller flera av mina workshops och sommarkurser (eller öppna klasser om du finns i Malmöregionen). Kolla http://emeliebardon.com för schema. Eller varför inte en privatsession?

Stort lycka till!

Amanda sa...

:D Härligt att höra!! Jag skulle mer än gärna vilja komma på workshop/sommarkurser, ska hålla det öppet!
Precis, är mer inne på jazz/modernt.
Tack så jättemycket, skönt med lite pepp!! :)
Kram!