2013-01-01

Bloggtips för 2013

Jag vill inleda det nya året med att tipsa om en del bloggar jag brukar läsa. Länkar till både dem och flera andra finns i bloggrollen i högerspalten (under rubriken Läs också).


Skola och undervisning

Killfröken

Killfrökens inlägg är ofta ganska korta, men alltid tänkvärda och underhållande. Mestadels återges små anekdoter om skribentens elever, deras tankar, hur de kommunicerar och hur detta kan användas i undervisningen.

Björn - om skola och utbildning

Det här är kanske den mest överväldigande lärarbloggen som finns. Inläggen kommer inte jätteofta, men varje gång jag läser blir jag helt omtumlad. Alla mina föreställningar om skolan välts omkull och måste omvärderas - och jag gillar det. Björn får mej att inse att en annan skola verkligen är möjlig.

Flumpebloggen

Inte heller här är inläggen särskilt frekventa, men de är desto klokare. Flumpebloggen trotsar alltid det rådande paradigmet inom skolpolitiken och påpekar på ett stillsamt men ändå upproriskt sätt när debatten går åt fel håll (dvs i princip alltid).


Träning och hälsa

Better Movement

En blogg, där man kan lära sej mycket, om man tar sej tiden att plöja de ganska stora textmassorna på engelska. Skribenten är rolfare och förespråkar principen: If you make the easy elegant, the hard becomes easy, and the impossible becomes possible. Satsa alltså på att öva på de enkla rörelserna, för att prestera så bra som möjligt. Relevant för alla som tränar och inte minst för dansare.

Träna styrka

Här är också ganska mycket text, men på svenska, vilket gör det lite lättare. Alla inlägg diskuterar olika vetenskapliga studier kring kost och träning. Den som skriver är sjukgymnast.

Träningslära.se

Samme sjukgymnast som ovan delar den här bloggen med en kostvetare. Även här diskuteras vetenskapliga rön kring kost, träning och prestation.

B-boy Science

Ytterligare en blogg, där man kan lära sej massor om hur kroppen fungerar och ofta specifikt i relation till dans. Skribenten är sjukgymnast och breakare och skriver på ett befriande sätt om smärta, träning och hälsa. Bloggen är på engelska.

Tankestormar

Thérèse skriver inte så frekvent längre, men alltid klokt och skarpt. Bloggen handlar om psykisk ohälsa ur såväl personligt som politiskt perspektiv. Thérèse, som skriver, är beteendevetare och föreläsare om just bloggens ämne.

Inga kommentarer: