2012-11-25

Skolavslutning i kyrkan

Nu är diskussionen igång igen! Samma visa varje termin: ska skolavslutningen ske i kyrkan eller inte? Thérèse har skrivit ett läsvärt inlägg om frågan och jag skrev en kommentar, som blev så lång att den förtjänar ett eget inlägg:

Att skolan brukar kyrkans lokaler har naturligtvis historiska skäl. Man hade också kristendomsundervisning och lärde sej psalmverser i skolan förr i tiden. Att skolan fortfarande nyttjar kyrkans lokaler för till exempel skolavslutningar har i många fall att göra med att många skolor saknar egna samlingslokaler som rymmer tillräckligt mycket folk. Särskilt vid sommaravslutningen deltar inte bara eleverna, utan också föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, och så vidare. I kyrkan får det plats massor av folk. I skolans aula får kanske inte ens alla elever rum. Till och med gympasalen kanske är för liten. Detta krassa skäl hörs sällan i debatten, men jag skulle gissa att det egentligen är det avgörande argumentet. När det gäller skolan gömmer man ofta ekonomiska argument bakom pedagogiska. Det vill säga att man låtsas ha ett pedagogiskt skäl till en förändring, som egentligen måste ske av ekonomiska skäl. Samma sak här: man gömmer sej bakom argument om tradition och stämning, när anledningen (inte i alla fall, men i många) egentligen är att det inte finns någon annan lokal att tillgå.

Som lärare tycker jag det är fel, eftersom det känns mer eller mindre omöjligt att ha en icke-konfessionell aktivitet i ett religiöst rum (precis som du skriver om symboler med mera i rummet). Som kristen tycker jag det är fel, eftersom man reducerar ett andaktsrum till en samlingslokal. Det är respektlöst både mot religiösa (oavsett religion) och icke-religiösa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tro det eller ej men det var ett bra debattinlägg om detta i Jönköpings Posten idag. Vet inte om den går att läsa på nätet (förmodligen inte).
Orkar vi diskutera denna fråga inför varje skolavslutning? Nu gäller det ju advent också, visserligen. Måste säga att jag tycker att Skolverkets sätt att "säta ner foten" (som det sas på nyheterna igår) var ganska uddlöst.Det är inget att diskutera. Bara att följa intentionerna i skollagen. Det som kanske däremot borde diskuteras är: Vad är religion, tradition och kultur? Mycket mer generellt (och filosofiskt)än i samband med skolavslutningar. :)

Emelie sa...

Ja, det skulle vara en intressant diskussion. Frågan är om man över huvud taget kan tala om "traditioner" som advent utan att ens nämna VARFÖR vi firar från början. Är det möjligt att inte snudda vid religionen?

När nu inte Skolverket lyckas sätta ner foten (jag tror fortfarande det handlar om kommunernas lokalbrist) är det dags för kyrkan att göra det. Våra lokaler är till för religiös verksamhet. Så är det.