2010-05-29

Funderingar kring ansvar och att inse sin egen betydelse

Från 2010-05-19

Det är tre dagar kvar till årets stora föreställning och både lärare och elever är trötta, nervösa och en aning hysteriska, men självklart också glada, förväntansfulla och pirriga. Det är mycket som ska fixas och alla koreografier ska sättas perfekt den här veckan. Mitt i allt detta finns det elever som väljer att backa ur. Under de senaste två veckorna har ett tiotal elever meddelat att de inte kommer delta i föreställningen, trots att de har lärt sej sina danser och fått placeringar på scenen. Vad beror det på?

Man skulle kunna förfasa sej över "dagens ungas" bristande ansvarskänsla. Man skulle kunna påstå att de bara tänker på sej själva och sina egna intressen. Man skulle kunna beklaga att de är beredda att lämna alla andra i sticket så snart det dyker upp något roligare.

Men man skulle också kunna tänka så här:

De här ungdomarna - för det handlar egentligen bara om ca 1,5% av våra elever - har inte insett hur viktiga de är. De har inte förstått att deras frånvaro påverkar hela gruppen, att var och en av dem är viktiga för helheten. De tror inte att det märks att de är borta. Den yttersta bevekelsegrunden för deras beslut - även om det kanske är omedvetet - måste vara: "Det spelar ingen roll om jag är där eller inte."

Och det är faktiskt ännu mer oroande.

2 kommentarer:

Bella sa...

Så rätt!! Viktig tanke att ta till sig! Hoppas att ditt första läsår i Växjö har varit bra! Lycka till med föreställningen! Kram Bella

Emelie sa...

Bella: Tack! Det har varit jättebra! Och föreställningen gick bra trots allt. :)