2012-04-21

Behöver dansare träningslära?

I dansvärlden finns ingen tradition av att ta hand om kroppen. På senare år har det dykt upp en och annan danspedagog och sjukgymnast, som försöker lära dansare hur de kan och bör hantera sina kroppar, för att hålla längre och må bättre. Anatomi har också kommit in som obligatoriskt ämne på lärar- och pedagogutbildningar, men generellt anses kunskap om kropp, hälsa och träning inte särskilt viktigt varken bland hobbydansare eller bland proffs. Ofta smädas pjoskiga elitidrottare, som tar långa uppehåll för rehabträning, så fort de har minsta lilla smärta någonstans: ”Tänk om vi skulle sluta dansa så fort vi hade ont! Då skulle vi vara lediga hela tiden!” Eller: ”Det går ju inte! Missar man en audition är man ute ur leken. Tackar man nej till ett jobb lär det aldrig dyka upp någon ny möjlighet. Dansvärlden är hård.” Sanningen är att vi skapar den här hårda världen genom att aldrig ta hänsyn till våra egna eller andras kroppar. Vi skulle kunna lära oss något av idrottsvärlden.

När jag började dansa på heltid efter gymnasiet kunde jag ingenting om träningslära, kost eller hälsa över huvud taget. Resultatet kan man läsa om i min bloggserie om överträning, men som en kort sammanfattning kan jag säga att jag körde min kropp i botten på mindre än ett år. Nu gör jag vad jag kan för att mina elever inte ska begå samma misstag. Det här läsåret har jag förmånen att samarbeta med flera idrottslärare och –instruktörer i kursen Idrott och hälsa 1, som mina gymnasieettor läser. Vårt fokus i år är träningslära och kost. Att integrera kursen i dansen ger unika möjligheter att koppla träningsläran till dansträningen, som vanligen inte ges på estetiska programmet. Hos oss är kurserna sammanvävda för att dansen räknas som en idrottsprofil och är utformad på samma sätt som de andra idrottsprofilerna. Ju längre arbetet har fortskridit desto mer oumbärlig framstår träningsläran och näringsläran för mej (och för eleverna). Det känns orimligt att undervisa dans i framtiden utan att väva in tränings- och näringslära. MEN ingen av ämnesplanerna i dans trycker på dessa områden. Vissa anatomikunskaper ingår visserligen i ämnet Dansteknik och i samma ämne ska eleverna, för att nå upp till kunskapskraven, också ”utforska hur den egna kroppen fungerar”. Att lära sej hur man tränar effektivt finns dock inte med i något centralt innehåll.

Jag tror att det beror på att dansare av tradition är så noga med att påpeka att dans är en konstform och inte en sport. Vi vill hellre jämföra oss med musiker, poeter och bildkonstnärer än med idrottare. Dessutom har smärta hög status, vilket skrivit om här. Vi ska offra oss för konsten. Att kroppen är totalt utsliten innan 40 (eller, som i mitt fall, innan 20) är därför helt normalt och nästan eftersträvansvärt. På yrkesutbildningar i dans tränar studenterna mer än elitidrottare, men försöker ha samma livsstil som rockstjärnor. Det borde säga sej självt att det är helt orimligt.

Det är skrämmande hur liten kunskap många (kanske de flesta) dansare har om hur kroppen fungerar och hur man tränar effektivt. Svaret på min fråga: Behöver dansare träningslära? är självklart JA! Med större kunskap kan dansare ta kontroll över sitt eget liv, må bra och dansa så länge de vill.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Inser efter detta inlägg hur tacksam jag ska vara över att min danslärare ständigt lägger in styrketräning av hela kroppen på våra pass, pratar om vikten av att man kan kontrollera sin kropp - speciellt om man har överböjliga leder - så att man inte skadar den, och lär oss att stretcha säkert och aldrig dansa om vi har ont. Hon är guld värd.

Emelie sa...

Det låter så! Ta vara på all den kunskapen, även när du inte har den läraren kvar!

Thérèse sa...

På tal om skadliga kulturer ...

Emelie sa...

Ja, verkligen! Så mycket destruktivitet överallt... Men vi måste göra vad vi kan för att ändra på det! Tillsammans är vi starka!

Wilma sa...

Otroligt bra skrivet och jag håller helt och hållet med! Jag är 18 år och har under mitt sista gymnasieår kört min kropp i botten p.ga. för mycket träning i kombination med okunskap och noll återhämtning. Det är så sjukt att det faktiskt nästan är eftersträvansvärt att träna tills man går sönder i dansvärlden, efter att själv ha gjort det nu så inser man ju galenskapen i det. Mer dansträning och kunskap om kropp, anatomi och kost/hälsa till dagens unga dansare säger jag!

Emelie sa...

Hej Wilma! Så tråkigt att höra att du har slitit ut dej så! Jag hoppas att du kan hitta en sjukgymnast eller liknande som kan hjälpa dej med bra rehabilitering, så att du kan återfå en frisk och stark kropp. När du söker hjälp är det viktigt att trycka på att du är dansare och behöver uppföljning och ordentlig rehab. Jag hoppas också att du kan hitta fler inlägg, som du kan få hjälp av, här på bloggen.