2012-05-28

Att lära dansare att (inte) äta, del 2

I Sveriges Olympiska Kommittés kostpolicy finns två menyförslag; ett på ca 2500 kcal per dag och ett på ca 4000 kcal per dag. Energiförbrukning beräknas utifrån kroppsvikt, mängd träning och typ av träning. Jag skulle gissa att en normalviktig tonåring, som tar fem danslektioner i veckan landar på runt 2500 kcal per dag. En heltidsstudent ligger förmodligen närmare 4000 kcal. Ta dock inte dessa siffror för sanningar! Ta hjälp att beräkna din egen energiförbrukning, om du tror att du äter för mycket eller för lite!

Låt oss jämföra SOK:s menyförslag med Anna Paskevskas, som jag skrev om i förrgår:


Paskevska
SOK 2500 kcal
SOK 4000 kcal
Frukost
Flingor
2,5 dl lättmjölk
En bit frukt
En bit fullkornstoast
1 dl müsli
2 dl fil
1 skiva grahamsbröd
1 tsk margarin
1 skiva ost
2 skivor tomat
1 apelsin
1 ½ dl müsli
3 dl fil
½ dl russin
2 skivor grahamsbröd
2 tsk margarin
2 skivor skinka
4 skivor tomat
3 dl apelsinjos

Mellanmål 1
-
1 banan
1 banan
3 dl mjölk

Lunch
Liten sallad eller soppa
Kalkonsmörgås
En bit frukt
100 g pasta
¾ dl köttfärssås
2 dl rivna morötter
2 skivor knäckebröd
2 tsk margarin
1 äpple
150 g pasta
1 ½ dl köttfärssås
2 ½ dl rivna morötter
2 skivor knäckebröd
2 tsk margarin
3 dl apelsinjos
1 päron

Mellanmål 2
Morotsstavar och ett par fullkornskex
1 skiva grahamsbröd
3 tsk leverpastej
2 skivor gurka
2 dl blåbärssoppa
2 skivor grahamsbröd
2 tsk margarin
3 tsk leverpastej
4 skivor gurka
3 dl blåbärssoppa
1 apelsin

Mellanmål 3
-
1 banan
3 dl mjölk
1 banan
3 dl mjölk

Middag
Magert kött
Pasta eller potatis
Spenat eller zucchini
Liten grönsallad
Bröd
100 g lax
3 potatisar
3 msk gräddfil
1 ½ grönsaker
½ msk oljedressing
2 skivor knäckebröd
33 cl mineralvatten
1 päron
125 g lax
4-5 potatisar
½ dl gräddfil
2 dl grönsaker
1 msk oljedressing
2 skivor knäckebröd
2 tsk margarin
33 cl mineralvatten
1 ½ dl glass
1 dl hallon

Det är ganska enkelt att se i tabellen att redan 2500 kcal per dag innebär ett betydligt större matintag än Paskevskas rekommendation, trots att det framgår av resten av Paskeskavs bok att den riktar sej till föräldrar vars barn/tonåring dansar 3-6 lektioner (4,5-9 h) i veckan. Återigen vill jag påpeka att detta inte är ett personangrepp på Anna Paskevska. Tipsen i hennes bok är ett exempel, som representerar den syn på kost och näring som är spridd i dansvärlden. Bara en sådan enkel sak som att Paskevska hela tiden skriver att man ska äta ”en bit frukt” (a piece of fruit)! Snacka om att fostra till ätstörning. Det mest avslappande sättet att förhålla sej till en frukt är väl att äta upp hela? Om det inte är typ en vattenmelon vi pratar om.

När jag pluggade i England fick vi lära oss att vi behövde få i oss ca 2500 kcal, trots att vi tränade cirka fem timmar varje dag fem dagar i veckan. Vi hade förmodligen behövt åtminstone 1000 kcal till. Det var mitt första år med dans på heltid och jag hade ingen kunskap om kost och näring med mej från gymnasiet. Jag beklagade mej för en av mina kombor, som gick sista året på yrkesutbildningen: ”Jag är ALLTID hungrig!” Han svarade: ”Du är dansare!”

Att vara dansare är alltså att alltid vara hungrig. Det stämmer också med SOK:s iakttagelser:
”Många idrottare, speciellt kvinnor och aktiva i uthållighetsidrott, antigravitationsidrott, estetiska idrotter och idrotter med viktklasser, är ofta kroniskt energinegativa. Ofta eftersträvas en vikt och kroppssammansättning anpassad mot kortsiktig topprestation som kan strida mot långsiktig prestation och hälsa. Flera studier pekar på att ätstörningsproblematiken är mer frekvent inom vissa elitidrotter än bland populationen i sin helhet.”
Citatet handlar visserligen inte om dans, men fysiskt har dans mycket gemensamt med antigravitationsidrotter (där man hoppar) och estetiska idrotter (t ex gymnastik och konståkning). Uppenbarligen är också de kulturella likheterna stora.

Att vara dansare måste inte nödvändigtvis innebära att alltid vara hungrig. Det behöver inte heller finnas en motsättning mellan kortsiktig topprestation och långsiktig hälsa. Vi måste inte pensioneras vid 40 års ålder. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Om vi får tillgång till kunskapen kan vi ta kontroll över vår egen träning, vår egen hälsa och våra egna liv. Kunskap är makt – och hälsa.

Läs också:

Inga kommentarer: