2012-05-04

Välja tåspetsskor

Först och främst: Rådgör ALLTID med din balettlärare innan du börjar träna tåspetsteknik. Några saker du bör kolla innan du börjar med tåspets har jag skrivit om här.

Från planetdancedirect.co.uk
När du och din lärare är överens om att det är dags att börja med tåteknik är det dags att välja skor, vilket är väldigt svårt i början. Det finns mängder av märken, modeller och storlekar. Även om det går att få lite vägledning av vilken form skon har (bred, smal, trubbig, spetsig, osv) måste man prova sej fram. Det kan ta några par skor innan man hittar sin favorit, men här är några saker att tänka på:
  • Längd. Prova alltid med den typen av padding du ska ha i skon. När du står på tå ska det gå att nypa tag om sömmen på hälen.
  • Bredd. När du pointar foten ska det gå att stoppa in pekfingertoppen under kanten mitt fram. Om det inte går är skon lite för trång. Om du kan få in hela pekfingret i skon har du däremot lite för mycket plats. Bara fingertoppen ska rymmas. Ett annat tecken på att skon är för smal är om sulorna vrids snett när du går upp på tå.
  • Form. Dansare med långa, smala fötter behöver en annan modell på skorna än dansare med små, breda fötter. Om dina tår är ungefär lika långa eller stortån är längre än de andra behöver du också olika sorters skor.
  • Hårdhet. Dansare med väldigt rörliga, men kanske inte så starka, fötter behöver hårda skor som ger stöd medan dansare med inte så rörliga fötter behöver mjukare skor. Nybörjare behöver oftast ganska mjuka skor.
  • Vampens höjd. Har du långa tår behöver du en lång/hög vamp, som täcker tårna hela vägen. Har du korta tår behöver du en kortare/lägre vamp, så den inte hindrar din point. Boxen (den främre, hårda delen av skon) ska klämma åt vid tåleden, så att foten liksom hänger i skon snarare än står med vikten på tåspetsen.

Personalen i dansbutiker är ofta duktiga på att hjälpa till att hitta rätt skor. Var inte rädd för att be om hjälp! Din balettlärare kan också ge dej råd inför skoköpet.

Bli inte för ivrig, när du väl har fått dina skor! Försök ALDRIG lära dej tåteknik på egen hand! Innan du börjar dansa på tå ska skorna brytas in. Om du inte har gjort det tidigare visar din balettlärare hur man gör. Det finns också instruktioner på internet, men var källkritisk! Inte alla tips är bra. Ett bra ställe att kolla är här. När du har lärt dej övningarna ni gör på lektionerna kan du öva på dem hemma också, men var noga med att göra rätt! Var försiktig med mjuka trägolv, för tåskorna kan lämna små gropar. Och var rädd om dina fötter! Om de har fått nog, respektera det. Du vinner ingenting på att överanstränga dej.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för inlägget! Vad betyder att skorna måste brytas in?

Emelie sa...

Man måste mjuka upp skorna, så att de följer foten. Det är det som kallas att "bryta in" eller bara "bryta" skorna. Det finns olika metoder för det, men gör man fel finns risk att man förstör skorna. Bryter man sulan för långt ner stödjer skon inte foten. Innan man har lärt sej rekommenderar jag därför att man ber sin danslärare om hjälp.

Anonym sa...

Har dansat ballet både med och utan tåspets,men har inte dansat på många år,vad jag saknar och hoppas komma i framtiden är att man innan börjar med pre-pointeskor,det hade varit en bra övergång

Emelie sa...

Det har jag aldrig hört talas om!