2012-12-29

Rörelse stabiliserar ryggraden

Det var det här med placering igen. Som jag har sagt förut undviker jag ordet "hållning", eftersom jag tycker det indikerar någonting spänt, att hålla fast. Jag ser det ganska ofta hos danselever, när de har börjat inse vikten av att "stå rätt", det vill säga att ha en bra placering. Det som händer är för många är att de blir korrigerade av sin lärare/pedagog till en korrekt placering och sedan försöker de stå blick stilla, för att inte rubba detta. Resultatet blir en spänd kropp och stela rörelser. Det är inte särskilt behagligt att dansa så. För att få ett bra flöde och sköna rörelser behöver vi istället ständigt ändra vår placering. När kroppen förflyttas i rummet och när kroppsdelarnas relation till varandra förändras måste vi också ändra placeringen för att inte tappa balansen. Att stå och röra sej upprätt är i själva verket en ständig kamp mot gravitationen. Enda gången vi kan ge upp inför jordens dragningskraft är när vi ligger platt på rygg eller mage eller befinner oss i fritt fall.

För att tydliggöra detta brukar jag låta mina elever prova det Steve Paxton kallar The Small Dance ("den lilla dansen"). Det går till så att man står på båda fötterna, hittar sin placering, blundar och iakttar vad som händer, om man försöker stå så avslappnat som möjligt utan att falla ihop. Det de flesta upptäcker är att de gång på gång börjar falla åt olika håll, men att kroppen parerar detta och rätar upp dem igen. Det skapas alltså små rörelser hela tiden. Det är detta som är placering. Sedan låter jag dem jämföra detta med att stå på samma sätt och blunda, men istället försöka stå blick stilla. Det de flesta upptäcker då är hur mycket de spänner sej, när de står så. Prova själv!

För ett tag sedan läste jag på bloggen Better Movement hur detta gäller inte bara för dansare, utan också för generell hälsa:
"Optimal stabilization of the spine is not just about preventing movement. Hodges’ research shows that the most efficient strategy for stabilizing the spine is often movement, as opposed to rigid stiffness. Disturbance to the spine is less when the preparation involves an adjustment of the position of the spine. Thus stability is not just about preventing movement, it often involves subtle small movements made at the right time in the right amount. And yes, you guessed it, people with chronic back pain tend to use less movement in their stabilization strategies than people without."

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej jag är en theh på 11 höstar som har dansat jazz i snart 4 år 0cu 2 gånger i veckan.Mina föräldra + kompisar säger
-du är bäst i klassen på att dansa.
föräldrar
-du är så duktig!
men jag känner mig osäker det finns så många andra som äe duktiga tänk om jag gjör fel gör för snabb slarvig lös rörelse eller att jag gjör en fel rörelse som inte alls passar till musiken
tack för svar!♥jag ska börja på vaksala skolan i uppsala dans tror du att jag kommer in? gör inget om du säger nej

Emelie sa...

Hej Anonym! Välkommen hit! Det är jättesvårt för mej att svara på dina frågor, eftersom jag inte har sett dej dansa, men några saker kan jag kanske säga ändå. Som jag förstår det är du orolig att du får lite för mycket beröm och att kanske ingen säger om du gör "fel". Föräldrar och kompisar är tyvärr inte alltid att lita på, när det gäller sådana här saker. Eftersom de tycker så mycket om en tycker de oftast att man är bättre än man är. Det gäller särskilt föräldrar. Jag har nog aldrig träffat en förälder som inte tycker att deras eget barn är bäst i gruppen. Det behöver dock inte gälla dina föräldrar. Kanske är de kunniga i dans? I så fall kanske de gör en helt korrekt bedömning.

När man söker till en skola är det alltid många duktiga som söker samtidigt. Även om man själv är jätteduktig kan det hända att man inte kommer in, eftersom många andra som sökte kanske var ännu duktigare. Om man inte kommer in får man bli jättebesviken, men man ska inte sluta dansa för det. Då måste man ta nya tag och träna på de saker man behöver bli bättre på. Nästa år kan man kanske söka igen. Men det kan också vara så att du kommer in på första försöket. Enda sättet att få reda på det är att söka!

Jag tycker du ska prata med din danslärare. Berätta att du vill veta om du gör någonting slarvigt eller felaktigt. Berätta också att du vill söka till Vaksalaskolan. Då kan hen kanske hjälpa dej med vilka saker du behöver träna extra mycket på.

Stort lycka till!

BFF MED ANONYM sa...

Men hon sa du är grym till henne hon är värkligen bäst och henes föreldrar gjer hene råd och sånt hon gör fell ochså

♥ sa...

Ja hon är bäst vad tackig du är!vi är 8 bff som älskar det ...... gör för oss och hon är helt jäkla grym fattar du väll!

käner ej henne men vet magskänsla sa...

jag tror faktist anonym är skit bra!

Emelie sa...

Vad underbart att ha sådana stöttande vänner! Det hoppas jag att ni fortsätter vara. Jag är säker på att ni alla har möjlighet att nå de mål ni sätter upp för er själva och ni kommer ha stor hjälp av att stötta varandra. Jag är också glad att ni läser min blogg. Ni kan få många tips här, som förhoppningsvis fördjupar några av de saker era danslärare går igenom med er på lektionerna, när det gäller både teknik och skapande.

Kanske kan jag förtydliga min kommentar ovan. Låt mej försöka. Du som skrev den första kommentaren, jag kan inte ge något konkret svar på din fråga om huruvida du kan komma in på Vaksala av följande anledningar:

1. Jag har ju aldrig sett dej dansa, så jag vet inget om din tekniska nivå, din förmåga att uttrycka dej genom dans eller någonting annat. Den enda informationen jag har om dej är att du dansar 2 gånger i veckan sedan 4 år. Det finns de, som har dansat lika mycket, som har lärt sej massor och är jätteduktiga, men det finns också de som dansat lika mycket, som inte har kommit så långt i sin utveckling. Hur snabbt vi utvecklas i olika perioder beror på många olika saker. Med så lite information kan jag alltså omöjligt avgöra din nivå i dansen.

2. Jag vet väldigt lite om Vaksalaskolan. Jag har ingen aning om vad de tittar efter på sina antagningsprov, hur många som söker eller hur många som brukar komma in.

Om du vill ha ett bättre underbyggt utlåtande får du jättegärna skicka en film till mej, där du dansar, så kan jag utvärdera den. Jag kommer i så fall fakturera en summa, som beror på hur lång filmsekvensen är. Be någon av dina föräldrar mejla mej på mumlan(at)qaw.se, om du skulle vilja ha en sådan utvärdering!

Du är förstås också alltid välkommen att ta en privatlektion för mej, men det är ju ganska långt att resa till Malmö. Under andra halvan av vårterminen kommer jag förmodligen vara i Uppsala en eller flera gånger. Då finns också möjlighet att ta en privatlektion, om du har tillgång till en lokal. Om du är intresserad av det kan du också be någon av dina föräldrar att mejla mej.