2012-12-13

Utåtvridning är en process

När jag undervisar talar jag hellre om rotation än om utåtvridning. Termen utåtvridning tycker jag låter statisk. Vi pratar om utåtvridning som något vi har och inte något vi gör. Om vi istället använder ordet rotation är det lättare att göra det till ett verb. Jag har utåtvridning, men jag roterar benen. Dels flyttar det fokus från kroppen (utåtvridning som egenskap) till tekniken (att aktivt rotera) och dels tydliggör det att utåtvridning/rotation är en process. Många tänker sej att man ska hitta sin utåtvridning och sedan hålla tag i den statiskt hela tiden medan man dansar. Det sättet att tänka skapar spänningar och ger i värsta fall ett ganska stelt rörelsemönster. Överhuvudtaget är det svårt att hålla någonting, när vi ska röra oss och dansa.

Därför är det bättre att se rotationen som någonting som händer hela tiden medan vi dansar. I varje utåtvriden benrörelse ingår utåtrotation som en del av rörelsen. Till exempel i plié roteras benen och böjs. I tendu en avant roteras arbetsbenet och förs framåt samtidigt som ståbenet också roteras. Och så vidare.

När man tänker så blir det mycket mindre jobbigt att vrida ut och man får dessutom ett mjukare, smidigare och mer harmoniskt rörelsemönster.

Läs också:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför gör man miner när man dansar?som glad ledsen eller förvånad?
En fråga till tycker du man ska vara hård och bestämd när man dansar eller avslappnad och mjukarörelser?Tack,för svar ☺☻♥♦♣♠•◘○♫↓$/:║☼♀$

Emelie sa...

Hur mycket miner man gör beror på vilken genre man dansar. I modern/nutida dans gör man väldigt sällan några miner medan man i balett jobbar mycket mer med ansiktet. I klassisk indisk dans är ögonen jätteviktiga och man gör till och med särskilda ögonövningar i teknikträningen. Ansiktet är ju den kroppsdel, som publiken oftast förstår bäst, så vill man förmedla en tydlig känsla är det ganska effektivt att använda ansiktet till det.

Jag tycker man ska använda alla olika rörelsekvaliteter. Vilken som passar bäst för tillfället beror på vad man vill berätta.

Anonym sa...

Hur långt man kan rotera, beror det på hur vig man är eller om man hittar rätt muskler? Kan även äldre dansare uppnå 180 graders utåtvridning?

Emelie sa...

Jag tror mina svar på de frågorna kommer bli så långa att jag skriver ett separat inlägg om det... :)