2013-01-26

Tyngdlyftning för dansare?

Rim Jong Sim från Nordkorea tog OS-guld i tyngdlyftning 2012.
Från hd.se
Den här veckan har det varit kursstart för de kurser jag ska läsa den här terminen. I torsdags var jag därför i Kalmar - och tränade tyngdlyftning. Kursen heter Idrottens träningslära - optimal styrkeutveckling och tydligen är tyngdlyftning den optimala träningen för typ alla. Man tränar styrka, rörlighet och explosivitet samtidigt och för hela kroppen på en gång, fast man bara gör ett par olika rörelser.

Förutom att öva de två tyngdlyftningsgrenarna ryck och stöt fick vi göra en så kallad fysprofil. Det är ett test, som är framtaget av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), med vilket man kan utvärdera sin fysiska förmåga. Vi gjorde enbart styrkedelen av testet och mitt resultat var ganska nedslående. Det vore alltså inte helt fel med lite tyngdlyftning för min del.

Även barn kan tydligen träna tyngdlyftning utan fara.
Det kommer jag förmodligen skriva mer om längre fram.
Från allvarforelek.com
Ändå hade jag ganska svårt att direkt koppla tyngdlyftningen till dansen. Hur skulle jag kunna implementera det jag lär mej på kursen i min undervisning? Vi har sällan tillgång till skivstänger eller annan gymutrustning (eller tunga saker över huvud taget) i dansstudior. Jag kan såklart uppmana mina elever att gå och lyfta på andra tider, men hur ska jag kunna motivera dem? Sedan läste jag i en av kursböckerna om hur författarna under en period hade arbetat med en grupp konståkare. De hade gjort fysprofil på dem och då bland annat testat hur högt de kunde hoppa på stället. Konståkarna hoppade runt 60-70 cm (vilket är ungefär dubbelt så högt som snittet för andra människor i samma ålder). Att hoppa högt är viktigt för konståkare - precis som för dansare. Med höga hopp kan man göra dubbla - eller kanske till och med trippla - tours en l'air* och många entrechats**. Medan konståkarna höll på med sina hoppförsök kom en tyngdlyftare förbi och kollade in vad de gjorde. För skojs skull ville även han göra testet. I jeans och plasttofflor och helt ouppvärmd ställde han sej mellan fotocellerna och hoppade 85 cm. Som ni förstår blev konståkarna genast mycket intresserade av att träna tyngdlyftning.

Där har vi nåt! tänkte jag, när jag läste anekdoten ovan. Där är något, som jag kan koppla till dansen. Jag hoppas på fler sådana motiverande insikter under kursens gång. Jag har länge anat att starka dansare är bra dansare, men jag har inte riktigt haft några konkreta eller vetenskapliga argument för det. Jag har inte heller varit säker på hur vi ska nå dit. Förhoppningsvis kommer den här kursen revolutionera min undervisning.

*Hela varv i luften. För att dansa rollen som narr, som finns med i de flesta klassiska baletter, måste man kunna göra dubbla.
**Slå ihop benen i luften. Mästaren på det hoppet var den ryske dansaren Vaslav Nijinskij, som enligt utsago kunde göra entrechat dix - alltså slå ihop benen tio gånger innan han landade.

4 kommentarer:

Hanna sa...

Jag har haft lättare att orka mer i dansträningen dom perioder när jag styrketränat på gym en period innan eller samtidigt. Särskilt under den period när jag tränade med sjukgymnast som la upp ett program speciellt för mig och det jag behövde.

Men det känns som flera lärare är nästan emot det och det blir som en väldigt konstig stämning om man nämner det i dom sammanhangen. Jag har försökt ibland. Men nästan alltid bemötts av att det är tråkigt, eller onödigt, eller att det tränar fel muskler och attityden att det skulle vara skadligt för dansutförandet. Men ingen lärare har hitintills klagat när jag styrketränat vid sidan av, så jag gissar det inte är så skadligt som de påstås?

Dom jag känner som dansar mkt på scen och har det som heltidsyrke styrketränar, vad jag vet, allihop.

Ser fram emot fler inlägg i ämnet :o)

Emelie sa...

Jo, det finns en myt i dansvärlden om att styrketräning ger oönskade bulkiga muskler och att man blir "stel" av att styrketräna. Det blir man inte. Snarare tvärtom, eftersom rörlighet och styrka förutsätter varandra. Tyngdlyftning skiljer sej lite från vanlig styrketräning, genom att man i princip bara gör två sorters lyft och alltid med skivstång, aldrig med maskiner. Styrketräning är bra för alla och många dansare skulle förmodligen må bättre, om de var lite starkare.

Jag ser också fram emot att lära mej mer på området!

Emil sa...

Håller med helt! En studie med mer än 20 år på nacken visade att styrketräning för dansare kan genomföras med goda resultat utan att störa estetiska moment (Stalder MA, Noble BJ, Wilkinson JG (1990) ”The effects of supplemental weight training for ballet dancers” J Appl Sport Sci Res 1990; 4 (3): 95-102)

Tyngdlyftning är en mycket bra träningsmetod för alla som ska prestera fysiskt. Rekommenderar denna bloggen starkt! ( http://qaperformance.se./blogg/olympisk-tyngdlyftning-atletisk-prestation/ )

Emelie sa...

Tack för tipset! Vet du om den där studien går att läsa någonstans?