2011-03-23

Dansundervisningens kvalitet behöver tydligen inte säkras

Danslärare får sätta betyg utan legitimation. Naturligtvis. Vad mer kan man säga? Jo, en sak faktiskt. Jag undrar hur länge undantaget ska gälla. Sedan 2003 finns dans som inriktning på lärarutbildningen. Från och med hösten 2011 utökas från ett lärosäte till två. I nuläget finns kanske ett 20-tal behöriga lärare i dans i Sverige. Inom en snar framtid väldigt många fler. När kommer det finnas tillräckligt många för att dans ska anses lika viktigt som övriga av gymnasiets ämnen? Och vad tusan betyder "tillräcklig kompetens för att undervisa i ämnet"? Kan de inte åtminstone säga att man måste ha lärarexamen eller pedagogexamen? Nä, inte ens det är tydligen nödvändigt. Det räcker med att det finns "skäl att anta att den sökande är lämplig". Skäl att anta... vem avgör det?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eller lärare som tillåts undervisa trots totalt bristande kunskap... Har haft flera lärare som har lärt mig fel teknik, hade ständig smärta i nacken i ett halvår... Jag blir så himla förbannad att folk inte reagerar på detta. Jag förstår om man inte vill dansa på proffissionell nivå utan bara vill ha dans som en hobby, men att få helt fel undervisning är oacceptabelt. Tack gode gud för Kulturama och er som jobbar där <3

Emelie sa...

Hej Anonym och välkommen hit! Jag blir glad att du uppskattar undervisningen på Kulturama. Att undervisningen håller hög kvalitet i frivillig verksamhet är naturligtvis av yttersta vikt. Att undervisa i dans är ett stort ansvar med tanke på skaderisken. När vi talar om lärarlegitimation och undervisning i obligatorisk verksamhet (till exempel gymnasieskolan) läggs dock ytterligare en dimension till, eftersom det ställs lägre krav på lärare i dans än på lärare generellt, uppenbarligen. Fram till 2003 fanns ingen lärarutbildning i dans. De flesta som undervisar i skolan har därför danspedagogexamen, vilket är en konstnärlig examen med pedagogisk inriktning. Jag har skrivit om skillnader och likheter mellan pedagog- och lärarutbildning tidigare i bloggen. Nuförtiden finns det lärarutbildning i dans och från och med juli nästa år måste lärare generellt ha lärarlegitimation för att få ansvara för undervisning och sätta betyg. Vissa lärarkategorier är undantagna: lärare i fritidshem, lärare i kulturskolan, modersmålslärare, yrkeslärare och tydligen danslärare (även om de är anställda av gymnasie- eller grundskolan och inte kulturskolan). Lärarlegitimation får man inte automatiskt för att man har lärarexamen, utan man måste ansöka om det särskilt. Förutom examen krävs minst ett års yrkeserfarenhet i det ämne och den åldersgrupp/skolform man har utbildat sej för. Legitimationen kan också tas ifrån en, om man missköter sitt jobb.

För mej är det tydligt att man, genom att undanta lärarkategorier från legitimationskravet, signalerar att de lärarnas ämnen/verksamheter inte är lika viktiga som de där legitimation krävs. Det sägs att legitimationen ska säkra undervisningens kvalitet och om en del verksamheter inte omfattas av legitimationskravet måste ju det betyda att kvaliteten där inte spelar någon större roll.

Trasselfia sa...

Det hade ju varit fiffigare om dom hade gjort det möjligt att bli legitimerad.. Om det liksom skötts på ett bra sätt..

Emelie sa...

Som jag förstår det bör det vara möjligt att bli legitimerad om man har lärarexamen, är anställd av ett gymnasium eller en grundskola och har minst ett års yrkeserfarenhet i den skolform man är utbildad för. Det här gäller såklart främst danslärare på gymnasiet, eftersom de flesta som undervisar dans i grundskolan är anställda av kulturskolan. För lärare som är anställda av kulturskolan finns ingen möjlighet att bli legitimerad, oavsett utbildning och erfarenhet.