2011-08-30

Är det elevernas fel att de misslyckas?

Regeringen har utfärdat nya antagningsregler för Svenska Balettskolan. De senaste åren har skolan fått kritik för att de klassiska dansarna, som utbildats där, håller för låg nivå för att anställas på Operan. Häromåret gick balettchefen Madeleine Onne ut i media och klagade på den dåliga kvaliteten på Balettskolan. Eleverna tog illa vid sej och bemötte hennes uttalanden med att det inte var deras fel om skolan höll för låg nivå. 2009 tillsatte regeringen en utredning med anledning av kritiken från Onne och andra.

Från blogs.tampabay.com

I den förordning som nu beslutats om läggs återigen skulden för den påstått dåliga kvaliteten på eleverna. Förordningen är ännu ett bevis på regeringens förkärlek för prov. Det är nämligen bara antagningsreglerna som har förändrats. Färre elever ska tas in (vilket i och för sej kan vara positivt på flera sätt) och en extra gallring sätts in på våren i år 6. Möjligheten att söka till gymnasiet med modern/nutida dans som huvudriktning tas bort, så att bara klassiskt skolade dansare har chans att komma in - trots att ingen kritik har riktats mot nivån på de moderna/nutida dansare som har utbildats på skolan. Dessutom är det från och med i år en extern grupp, kallad Rådet för dansarutbildning, som utgör juryn på intagningsproven. Lärarna, som känner eleverna och deras utvecklingsprocess, fråntas därmed rätten att bestämma vilka som ska få stanna på skolan och gå vidare i utbildningen. Regeringen trycker på att det är viktigt att "rätt elever kommer in" (Danstidningen).

Utredningen som föregick propositionen och förordningen har däremot inte berört undervisningen över huvud taget. Vad eleverna lär sej eller hur undervisningen går till anses tydligen inte spela någon större roll för slutresultatet, alltså de utexaminerade dansarna. Bertil Östberg på utbildningsdepartementet påpekar i Danstidningen att regeringen inte kan detaljstyra undervisningen, utan att det ansvaret ligger på skolledningen, lärarna och Stockholms stad. Det är kanske lite förvånande med tanke på att utbildningsministern annars brukar ha väldigt detaljerade synpunkter på undervisningsformerna i skolan.

Kontentan av det hela är alltså, precis som när det gäller lärarutbildningen, att eleverna måste vara tillräckligt bra när de kommer in för att utbildningens utformning inte ska spela någon större roll. Det ska vara de "rätta", alltså de bäst lämpade, som antas till utbildningen och de ska gallras ut genom lämplighetstest (eller färdighetsprov som det heter på Svenska Balettskolan). Vem vet, kanske införs ett obligatoriskt introduktionsår även för dansare?

Läs också: 
Tiderna förändras, del 2
Vem är lämplig att bli lärare?
Bara lärare kan komma in på lärarutbildningen

2 kommentarer:

Danspedagogstudent sa...

Ville bara kika in och tacka för din blogg, det är inte ofta man hittar någon som skriver om danspedagogik och som dessutom gör det med både skärpa och värme. tack!

Ville passa på att fråga en sak som jag har funderat mycket på, jag har genom din blogg förstått att du är en "högpresterare" och som många andra pressat dig själv till det yttersta för att komma dit du är nu. så jag undrar, Hur ser din relation till prestationsångest ut? och har du någon idé om hur man skulle kunna prata om det/den med sina elever? För tyvärr är den ofta(st) närvarandre bland dansstudenter, och det vore så skönt att kunna skapa en miljö där prestationsångesten inte får utrymme eller plats.

Emelie sa...

Välkommen hit, Danspedagogstudent! Jag blir glad att du gillar min blogg! Jag började skriva den för att jag saknade bloggar och forum om danspedagogik och för att jag tyckte att jag hade mycket att säga. :)

Jag ska gärna skriva om prestationsångest och hur man kan prata om det med eleverna, men jag gör det i ett separat inlägg. Det är ju som du säger, att prestationsångesten är ständigt närvarande bland danselever, vilket hanteras väldigt olika på olika skolor. Igår läste jag en artikel om Svenska Balettskolan i Danstidningen, där två före detta balettelever berättade om att de aldrig hade fått bekräftat vad de var bra på, utan alltid bara vad de behövde förbättra. Det var väldigt intressant.