2011-05-18

Så här kan man sy en tutu

Det är tur att era googlesökningar kan förse mej med nya ämnen. Någon har hittat hit genom att söka efter hur man syr en tutu. För ett par veckor sen nämnde jag att jag höll på att sy en. Den blev ok. Jag modifierade mönstret lite och de som mina elever har sytt har blivit superbra! Bilder kommer så snart jag har tagit några, men här kommer i alla fall mönstret (och för er som kan det här med att sy, det här mönstret är skrivet av en total amatör, dvs mej):

Du har fått 3 m tyll och 3 m satinband av mig. Dessutom behöver du sax, måttband, symaskin och vit sytråd. Du kan förstås också sy för hand, men det tar längre tid. Så här gör du:
1.     Klipp en smal remsa på tvären, ca 7 cm räcker. Vik upp remsan och linda den runt höfterna, för att se hur lång bit du behöver. Remsan ska räcka runt ett varv.
2.     Vik upp tyget och klipp tre remsor på längden (de kommer alltså bli ca 3 m långa). Gör remsorna lite olika breda, ca 52, 47 och 42 cm.
3.     Vik varje remsa på mitten och platta till vecket med händerna eller strykjärn, så det blir skarpt. Tråckla en tråd längs vecket. Dra åt tråden, så tyget veckas och får samma längd som den första remsan du klippte. Knyt i ändarna.
4.     Nåla fast den bredaste längden på den smala remsan. Lämna 2-3 cm tomt ovanför (där ska du trä i bandet senare). Den här längden kommer alltså vara det översta lagret på kjolen och kommer sys fast strax ovanför mitten på den smala remsan. Tänk på att rikta kjolen uppåt, för att den ska stå rakt ut när du har den på dig. Där tyllen har rynkats gör du veck, som du nålar fast. Sy sedan fast kjollagret och ta bort nålarna. Gör likadant med den näst bredaste längden och till sist med den smalaste. Kjolen består nu av tre dubbla lager, alltså total sex lager tyll.
5.     Använd 1 m av satinbandet att göra små öglor av. Du syr fast öglorna ovanför det översta kjollagret. Trä resten av satinbandet genom öglorna. Kom ihåg att bränna ändarna, så de inte repar upp sig!
6.     Knyt kjolen runt höften och känn dig som en riktig ballerina!

Läs mer om riktiga tutuer här.

Inga kommentarer: