2011-02-14

Att sitta still och koncentrera sej (Klass 9A igen)

Idag pratade jag och en kompis, som inte är lärare, om Klass 9A och hur det var att gå i skolan. "Jag förstår inte hur man orkade koncentrera sej så där hela dagarna," sa kompisen. "Det gjorde man ju inte," sa jag. För det gjorde man ju inte - av förklarliga skäl. Väldigt få människor orkar sitta still och koncentrera sej hela dagarna. De flesta vuxna behöver inte, men barn och ungdomar förväntas göra det från 7 år och uppåt. Det är dömt att misslyckas. Klart man måste vända och vrida lite på sej, testa hur mycket man kan luta innan man faller, prata lite med den som sitter bredvid, lyssna på lite musik, kolla facebook... eller bara gå ett varv i klassrummet. Läraren gör ju det hela tiden, både går och pratar. Läraren ser rummet från olika håll, kan backa och få överblick över hela klassen eller gå nära nån för att titta efter vad hen gör. Läraren kan växla mellan att prata högt så alla hör och att föra små intima samtal med enskilda elever. Alltihop medan eleverna sitter där de sitter bredvid samma person hela lektionen och får mer och mer träsmak i baken, allt kallare fötter och allt svårare att hålla fokus. Det är faktiskt inte klokt.

Dessutom, som en liten bonus, gjorde det mej synnerligen upprörd när "superläraren" Gunilla Hammar Säfström började pilla eleven Amina i håret i dagens avsnitt. Amina hade hela håret fram över ena axeln och Gunilla tyckte tydligen att det skymde ansiktet för mycket. Istället för att be Amina ta undan håret från ansiktet (om det nu faktiskt var ett problem) gick hon fram och började dra undan håret och lägga det över Aminas rygg istället samtidigt som hon sa nåt om att hon ville se Aminas vackra ansikte. När hon äntligen hade pillat färdigt tillade hon: "Sådärja, mycket bättre." Och jag sa: "INTE OK!" Att pilla nån i håret är ju jätteintimt! Dessutom hade hon, eftersom hon är fri att gå omkring i klassrummet som hon vill, kunnat ställa sej på andra sidan om Amina. På den sidan var håret nämligen flätat och helt bortstruket från ansiktet.

2 kommentarer:

Prestationsprinsen sa...

Ja, jag håller ju med dig. Hur skulle det kunna vara normalt att sitta still hela dagen? Vuxna som har stillasittande jobb går ju o hämtar kaffe, till skrivaren, toa, pratar lite med någon, när vi vill...

Tycker också att det är tveksamt att peta en elev i håret. Men det kan väl vara OK också? Det beror ju lite på deras relation. Vi får hoppas att de har haft fler snack än det vi fick se i korridoren och att de kanske brukar ta på varandra typ kramas då de ses.

Emelie sa...

Ja, det får vi hoppas. Det är lätt att glömma att vi inte får se allt i tv. Om Amina tyckte det var ok måste det ju anses vara det. Det framgick inte av programmet vad hon tyckte. Men generellt tycker jag att vuxna har alldeles för mycket synpunkter på elevernas utseende. I de flesta fall följer de ju bara modet - och modet är också "påtvingat" av vuxenvärlden. Dubbla budskap alltså.